הרצאות העשרה בנושא ארכיאולוגיה

רון קהתי

 

"המקדש שלא היה" - בית המקדש הראשון, פרשת זיוף עתיקות ומסתורין

מדוע טוענים חוקרים רבים שבית המקדש הראשון לא התקיים מעולם?
האם יש לנו הוכחות שאכן היה קיים?
מדוע טוענים חוקרים כי למעשה היו 4 (!) בתי מקדש שונים?
ההרצאה עוסקת בתיאור ההיסטוריה של בית המקדש היהודי אך בעיקר בסיפורו של בית המקדש הראשון והמחלוקת סביב עצם קיומו לאור הממצא הארכאולוגי ודרך סיפורו של ממצא נדיר ומיוחד הקשור לבית המקדש הראשון. סיפור על אמונה, מדע, זיפני עתיקות ודיפלומטיה.
השתלשלות חקירה משטרתית ביחד עם רשות העתיקות סביב פרשת פריטים עתיקים מימי הבית הראשון (או שלא...).
הרצאה שמציגה את עולם הארכאולוגיה מזווית חדשה ולא מוכרת!
רון קהתי שימש כמפקח ביחידה למניעת שוד עתיקות ברשות העתיקות. במהלך עבודתו ובמסגרת פרשת "כתובת יהואש" שימש כחוקר מוביל בחקירה מורכבת, רבת שנים ורבת תהפוכות שהתנהלה במספר מדינות וניסתה לבדוק האם פריטים נדירים שהגיעו לכאורה מבית המקדש הראשון הם אכן כאלו או שזויפו ביד אומן.

"ויהי אור" – האש בעת העתיקה

מה זה אש?
מי גילה את האש?
זה נכון שאי אפשר באמת להדליק אש עם אבן צור?
לכמה זמן מספיק נר שמן ועם איזה שמן אסור להדליק נר כזה על פי ההלכה?

ההרצאה עוסקת בהיסטוריה של גילוי האש ובשינוי שהביאה לבני האדם.
בהרצאה נבדוק את השיטות השונות של הדלקת אש לאורך ההיסטוריה ונדגים שיטות כאלו בתום ההרצאה במקום פתוח.
ההרצאה עוסקת גם בשימוש באש לצרכים השונים, בכלים השונים ששמשו לבישול, לתאורה ולהדלקה, בממצא הארכאולוגי ובדוגמאות אנתרופולוגיות.
הרצאה מלהיבה הנוגעת בבסיס הקדמוני של כולנו. הרצאה "אש".

"אוכל קדימה אוכל" – מזון בעת העתיקה או מי המציא את הפלאפל?

הרצאה מעוררת תיאבון על הצורך החשוב ביותר מאז ומעולם: מזון ושתייה.
וגם: תמיד היה פה חומוס? ומי המציא את הפלאפל?

ההרצאה עוסקת במזון בעת העתיקה, מהתקופה שבה היו ציידים לקטים ועד תחילת ביות בעלי-חיים וצמחים ותחילת החקלאות.
ההרצאה עוסקת בממצאים מהתרבות האנושית כולה אך מתרכזת בארץ ישראל ומתייחסת גם למקורות היהודיים וכיצד הם מתייחסים למזון על סוגיו השונים, מוצרים מהחי (בשר וחלב), מוצרים מהצומח, צורות בישול, ממצאים ארכאולוגים ועוד.
ההרצאה מלווה בטעימה מדוגמאות של מוצרים ששמשו בהכנת מזון בארץ ישראל לאורך הדורות.

הרצאה "ישר לבטן", שעושה חשק לחיים פשוטים.

"השלדים שמחוץ לארון" - ארכאוזואולוגיה ו-"מיומנו של אספן עצמות"

מדוע יש בממצא הארכאולוגי כל-כך הרבה עצמות? מאין הגיעו ולמה שימשו?
מה, באמת אפשר לעשות תכשיטים מהעצם של החמין?
כמות עצמות בעלי-החיים הנחפרות בחפירה ארכיאולוגית היא השנייה בגודלה אחרי כמות החרסים וטומנת בתוכה מידע רב על החיים בתקופות העתיקות. מסקנות מניתוח עצמות מובילות להבנה בדבר "כשרות" התושבים, הבנה האם היו ציידים או גדלו חיות משק, הבנה ביחסי מסחר יבוא וייצוא ועוד ועוד.
ההרצאה מתארת את עבודת הבילוש ושחזור חיי העבר דרך עדויות שנותרו בידינו בדמות עצמות של בעל-חיים, עיבוד עצמות לכלים שימושיים וחפצי נוי.
את ההרצאה מלווה מצגת והצגה מוחשית של מגוון עצמות בעלי-חיים אמיתיים שניתן בעזרתן להדגים ולהבין את הדיסציפלינה המיוחדת והנדירה הזו, עצמות שעובדו על ידי לכלים ועצמות שעובדו לחפצי נוי. במהלך ההרצאה יוקדש פרק קצר למשחקים מסורתיים בעצמות והקהל יוזמן להשתתף במשחק.
אספנות עצמות היא תחביב לא שגרתי ואפילו יש אומרים מורבידי/ מפחיד או מוזר. עבורי זו אהבה גדולה ואת אוסף העצמות שלי התחלתי מגיל צעיר מאד והיום הוא אוסף גדול ומיוחד. שלדים לא מגיעים מהחנות וגם לא מגיעים נקיים והדרך שבה האוסף נבנה בנוייה מסיפורים שאחלוק אתכם בהרצאה.
הרצאה שחושפת עולם שלם וחדש (ישן) של חומר הגלם "עצם".

"חזירים כשרים" – על ארכאולוגיה של בעלי-חיים, כשרות וחזירים טובים

ההרצאה פורסת ומבררת את אחד מהטבואים העיקריים והמרתקים במצוות היהדות – אכילת חזיר, ובוחנת את העדויות הקיימות דרך ממצא העצמות מאתרים יהודיים ולא יהודים לאורך התקופות.
בהרצאה יעלו הנושאים כשרות, שחיטה וביתור, עדויות ארכיאולוגיות, עדויות מדעיות ועדויות מהמקורות. ההרצאה תדון בין היתר בשאלות:
ממתי שומרים היהודים את דיני הכשרות? עד כמה הקפידו היהודים על דיני הכשרות בעת העתיקה? האם באמת יהודים צרכו בשר כשר בלבד? מדוע קיבל הורדוס למצדה דגים כשרים בלבד? מה עושים חזירים בעיר יהודית? האם אפשר לקבוע לפי נוכחות או העדר עצמות חזיר את "יהדותה" של עיר? ומה בסופו של דבר מסתתר באמת מאחורי האיסור.....?
הרצאה שמעמידה את כל איסור אכילת החזיר באופן קצת שונה ומעלה הרהורים על איסורים בכלל

"שודדי הזמן" - שוד העתיקות בישראל

הרצאה המתארת עולם צללים שלם ובלתי מוכר לרוב הציבור. איתור, חפירה וסחר בעתיקות עד הגיען לחנות, אספן או מוזיאון.
ההרצאה משלבת חוויות וסיפורים מניסיונו של המרצה בהתמודדות אל מול גורמים שונים הרואים בעתיקות מקור לרווח כלכלי.
בין הנושאים שיוצגו: שוד העתיקות בישראל, חוק העתיקות והסחר בעתיקות, עתיקות מזויפות. פרסום עתיקות קנויות בכתבים מדעיים. ההרצאה עוסקת ועונה על השאלות האם מותר לסחור עתיקות או להיות אספן עתיקות בישראל? מה עושים עם עתיקה שמצאתי או קיבלתי בירושה? יש לי כותרת עתיקה בחצר. האם יכולים להחרים לי אותה? יש דבר כזה "שוד עתיקות"? מי שודד עתיקות? מדוע "שוד עתיקות" פוגע בציבור כולו?
הרצאה על עולם בלתי מוכר, לחובבי מסתורין והרפתקאות.
רון קהתי שימש כסגן מנהל "היחידה למניעת שוד עתיקות "השייכת לרשות העתיקות. תפקידו כלל את הפיקוח על כל חנויות העתיקות המורשות בארץ, פיקוח על אספני העתיקות, פיקוח על מוזיאונים ופעילות שטח ללכידת שודדי עתיקות בעיקר בלילות.

"החיים (לא) בזבל" איכות סביבה בעת העתיקה

איך התנהלו החיים בעת העתיקה ללא מערכת ביוב מסודרת, פינוי אשפה, מים זורמים ודאודורנט?
ההרצאה עוסקת בצורת החיים הקדומה בכפר ובעיר. משחזרת את האופן בו ניהלו בני האדם את פינוי הפסולת הביתית, הביוב והקבורה. היכן מיקמו את אזורי התעשייה ומדוע וכיצד מחזרו חומרים וכלים.
ההרצאה עוסקת בממצאים מארץ ישראל ומתייחסת גם למקורות היהודיים וכיצד הם מתייחסים לאיכות הסביבה, רשות הרבים והחובה לשמור על מקורות הטבע.
ההרצאה מעבירה את המסר כיצד ההיגיון הפשוט ופעולות פשוטות יכולות לסייע לנו בשמירת הסביבה, משקפת את השינוי הגדול שחל בסביבה שלנו מהעת העתיקה ומחזקת בקהל את התחושה שהשמירה על הסביבה מחייבת כל אחד מאתנו.
ההרצאה ריחנית במיוחד (באמת!) ומתארת מציאות לא רחוקה של עולם שונה בתכלית מעולמנו. הרצאה שעוזרת להעריך ביוב יותר ממה שאתה מדמיינים! 

הרצאות בהקשר לחגים: (הרצאות פעילות עם הדגמות, טעימות, מדורות ועוד)

חנוכה – על מרד החשמונאים, מערכות מסתור ופטנטים יהודיים, כלי לחימה מהתקופה, נס פך השמן, עדויות להכנת שמן זית בא"י, שימוש בנרות שמן.

ההרצאה מלווה בהדגמה של שיטות הדלקה שונות של נרות שמן. הרצאה פעילה ואהובה מאד.


ל"ג בעומר – על מרד בר כוכבא, שיטות לחימה יהודיות, מערות מסתור וגולגולות מורדים. קשתות וחיצים וכלי לחימה של התקופה. שיטות להדלקת אש בכל התקופות בא"י.

ההרצאה מלווה בהצגת דגמים של כלי לחימה ושיטות להדלקת אש.


פסח – על יציאת מצריים, בניית פירמידות (מי בנה אותן? ואיך?), עדויות ליציאת מיצריים, תעלומת מיקומו של הר סיני ואיך באמת נראתה מצה של פעם. ניתן לשלב הכנת מצות אם יש את התנאים המתאימים.


שבועות – על גבינה, דבש ולחם בעולם העתיקה, איך הכינו ושמרו גבינה, היכן בעולם התגלו הכוורות העתיקות ביותר בעולם? איך הכינו לחם? מה מוצאים הארכאולוגים באתרי העתיקות שקשור להכנת מאכלים אלו?


פורים – "מסיכות מאבן" – על מסיכות עתיקות והשימוש בהן, צלמיות, רעשנים עתיקים ושושן הבירה.
היכן בישראל נמצאו מסיכות בנות 9,000 שנה?

רון קהתי 

בעל תואר ראשון (BA) בארכאולוגיה ולימודי מזרח אסיה ותואר שני (MA) בארכיאולוגיה.
התמחות בעצמות בעלי-חיים עתיקים (ארכאוזואולוגיה) במסגרת התואר השני.

בעל תעודת הוראה בהיסטוריה, מורה ומחנך בתיכון.
מרצה על ארכאולוגיה, מעבד עצמות בעלי-חיים מאתרים ארכאולוגים וארכאולוג חופר עצמאי. 

להזמנה ולפרטים נוספים:

טובה 052-7474121

דפנה 054-3979999

info@tarbutova.co.il

או מלאו את הטופס ונחזור אליכם בהקדם

נא למלא שם

נא למלא אימייל

נא למלא טלפון

Invalid Input